Strategie voor groei
22 januari 2014
Geregistreerd als NOLOC erkend loopbaanprofessional
5 mei 2014
Show all

De verdere groei van je onderneming

Als je bedrijf groeit dan zal je als ondernemer moeten veranderen.

Met verdere groei van je bedrijf heb je telkens nieuwe keuzes te maken. Ondernemerschap vraagt een stevige persoonlijke groei van de ondernemer en kent een aantal typische transitiemomenten. Bij verdere groei kan je je niet meer in de eerste plaats richten op het uitvoeren van je specialistische werkzaamheden en verder alles zelf blijven doen. Dit is vaak een lastig moment omdat ondernemers graag controle hebben over hun eigen bedrijf. Vragen die in dit transitiemoment o.a. aan de orde komen zijn:

Wat is jouw unieke talent, dat jouw bedrijf heeft laten groeien? (Dit is voor de meeste ondernemers nog niet zo eenvoudig te beantwoorden want het vaak een unieke combinatie van talenten dat ondernemers onderscheid van de rest.) Welke werkzaamheden wil je blijven uitvoeren? En welke werkzaamheden wil je uitbesteden of delegeren?

Als je groeit zal je werkzaamheden moeten uitbesteden of personeel aannemen. Of je kan kiezen om niet verder te groeien, als je daarmee gelukkig bent is dat ook een goede keuze, mits je hier bewust voor kiest. Het is belangrijk om goed na te denken over de toekomstige koers van je bedrijf en hier een structuur voor aan te leggen. Het aannemen van het juiste personeel is belangrijk eveneens het uitbesteden van de juiste werkzaamheden aan de juiste personen.

Het aannemen van een minder geschikt persoon kost meer dan alleen het salaris. Als je hier goed over nadenkt bespaart je dit veel tijd en energie in de toekomst. Je bedrijf is immer zover gegroeid dat je niet meer alles zelf doen en moet leren om te delegeren.

Delegeren is een proces van persoonlijke en professionele groei. De meeste ondernemers sturen personeel aan op de zelfde wijze dat ze zichzelf motiveren en komen er dan achter dat dit voor andere mensen niet dezelfde uitkomsten geeft. Het is goed om ook hier van te voren goed over na te denken. Vind je het wel leuk om mensen aan te sturen? Hoe doe je dit op een wijze die bij je past en die de gewenste resultaten opleveren?

Als je een goede selectieprocedure hebt vastgelegd heb je de helft van de werkzaamheden al gedaan. Je weet wat voor vaardigheden en persoonlijkheid je toekomstige werknemer nodig heeft om goed binnen jouw bedrijf op een succesvolle en plezierige wijze te functioneren. De werknemer weet wat er van hem wordt verwacht en heeft minder management nodig. Dit is voor de ondernemer prettig want dan blijft er meer tijd over om datgene te doen waar hij of zij het meest succesvol in is.

Anita
Anita
Ik werk als zelfstandig gevestigde psycholoog en ben erkend docent toegepaste psychologie en organisatiepsychologie. Mijn doel is om te inspireren voor een betere wereld. Ik doe dit door bewustmaking en het werken aan positieve veranderingen middels coaching, training en consultancy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *