Gelukkig bepalen we zelf onze werkzaamheden
4 november 2013
Strategie voor groei
22 januari 2014
Show all

De toekomst van HRM is HRD

Human Resourche Management wordt meestal gezien als iets wat er bij gedaan moet worden. De eigenlijke taak van de organisatie is het vervullen van zijn kernwerkzaamheden: het uitvoeren van reparaties, het verkopen van goederen of het leveren van een dienst enzovoort. Naar mijn visie zijn de werknemers het kloppend hart van de organisatie. Organisaties zeggen vaak: ” werknemers zijn de belangrijkste assets van de organisatie.” In de praktijk is dit vaak niet merkbaar. Als er persoonlijk contact is over het welbevinden van de werknemer dan is een keer per jaar in de vorm van een functioneringsgesprek.

Een functioneringsgesprek is een gelijkwaardig gesprek over de behaalde successen, doelstellingen, de samenwerking en eigenlijke werkzaamheden. Een werknemer is vrij om zelf ook onderwerpen in te brengen en suggesties te doen hoe het werk beter kan worden gedaan. Een werknemer denkt mee met de leidinggevende. Helaas komt een functioneringsgesprek bij de meeste organisaties meestal minimaal voor.

Een beoordelingsgesprek is een gesprek met een meerdere waarin wordt besproken in hoeverre er aan de verwachtingen en doelstellingen is voldaan. Vaak zit er ook een oordeel aan vast over de te behalen doelstellingen in de toekomst. De medewerker zal worden afgerekend op het wel of niet behalen van deze doelstellingen. Soms leidt dit tot een einde van het contract. Het is dus niet vreemd dat zowel leidinggevenden als werknemers hier tegen op zien en dit vaak wordt beperkt tot een armoedig gesprek per jaar.

Wat zou het mooi zijn als organisaties regelmatig ontwikkelingsgesprekken voeren met hun werknemers. Een ontwikkelingsgesprek gaat uit van het personeelslid als mens met zijn zwaktes en mogelijkheden. Het instellen van regelmatige ontwikkelingsgesprekken, waarbij de leidinggevende als coach en sparringspartner fungeert, kan er een belangrijke bijdrage aan strategisch personeelsbeleid leveren. Wat zou het mooi zijn als medewerkers de kans krijgen zich te ontwikkelen en bij te dragen aan de organisatie op een wijze die bij hun persoonlijke voorkeuren past. Dan gaat het niet meer om het behalen van minimaal gestelde doelen maar is er veel meer mogelijk en gaat het over de toegevoegde waarde van individuele werknemers. Het vast houden van talent en het inzetten op een positieve inspirerende toekomstvisie worden mogelijk.

Meer weten? Hulp nodig bij het omschakelen naar HRD of het houden van personeelsgesprekken?

 

 

 

 

 

 

Anita
Anita
Ik werk als zelfstandig gevestigde psycholoog en ben erkend docent toegepaste psychologie en organisatiepsychologie. Mijn doel is om te inspireren voor een betere wereld. Ik doe dit door bewustmaking en het werken aan positieve veranderingen middels coaching, training en consultancy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *