Als goede werkgever zet je in op verzuimpreventie en wil je dat werknemers fit zijn op het werk. Je kan daarop vele manieren aan bijdragen. Een open bedrijfscultuur, regelmatige feedback en het uitzetten van een visie voor de toekomst werkt ondersteunend.
Als het aanbrengen van sociale steun, de groepscohesie en gezamenlijke verantwoordelijkheid niet goed uit de verf komt kan zijn dat het verzuim onder het vaste personeel toeneemt. Op het moment dat besloten wordt tot een inhuurstop kan het zijn dat de vaste krachten zich overbelast beginnen te voelen. Proactief opgetreden door de aandacht te richten op het verzuimbeleid en de naleving hiervan kan preventief werken.
In bepaalde sectoren is het kort (frequent) verzuim hoog. Bij twijfel over het ziektegeval kan een huisbezoek worden gepland. De verzuimspecialist kan inschatten wat er aan de hand is en hoe het herstel kan worden bevorderd. Zelf ben ik opgeleid als psychologe en kan aldus bij verzuim vanwege psychische klachten direct een interventie inzetten.
Het is tevens belangrijk om te beginnen met het adequaat bijhouden van de genomen acties in kader van de wet poortwachter. Het is voor een bedrijf niet langer verplicht om aangemeld te zijn bij een arbodienst en aldus kan het tijdig inzetten van een professional u veel tijd en geld besparen.
Vaak leidt frequent verzuim tot langdurig verzuim aldus kan het erg handig zijn om in een vroeg stadium te polsen wat er met de desbetreffende medewerker aan de hand is zodat er kan worden gezocht naar een verbetering of interventie in de (persoonlijke) situatie. Dit is tevens goed werkgeverschap want goede medewerker zijn goud waard.