Gelukkig bepalen we zelf onze werkzaamheden

Anita Smeding geeft presentatie voor ondernemers in Noord-Oost Friesland
8 oktober 2013
De toekomst van HRM is HRD
28 november 2013
Show all

Gelukkig bepalen we zelf onze werkzaamheden

 

Hoe meer vrijheid en autonomie je hebt over de uitvoering van je werkzaamheden hoe meer tevreden je bent. Bevlogen worden mensen als ze datgene doen, wat ze het liefst willen doen en waar ze goed in zijn. Bevlogen werknemers en ondernemers presteren beter en zijn gelukkiger. Om bevlogen te zijn moet je weten wat belangrijk voor je is in het uitvoeren van je werkzaamheden.

Waar wordt je blij van? Waar krijg je energie van in je werk? Waar bloei je van op? Deze vragen vormen de uitgangspunten van jobcrafting. Het idee achter jobcrafting is dat er altijd een bepaalde mate van vrijheid in de uitvoering van werkzaamheden zit.  Als je verantwoordelijkheid kan nemen en kan bepalen hoe je jouw werkzaamheden uitvoert dan ben je meer tevreden.

In deze tijd zijn er vele zelfstandige ondernemers die doen waar hun hart ligt. Vaak is de keuze om te starten als ondernemer gebaseerd op het besef dat je meer kwaliteit in je dienstverlening wilt aanbieden dan gangbaar is. Voor het zelf vorm geven van je loopbaan of je werkzaamheden moet je weten wat belangrijk of waardevol voor je is en wat je leuk vind aan je werk.

Hoe meer jezelf je werkzaamheden en loopbaan kan vormgeven op een wijze die bij je past des te meer tevreden je bent. We hoeven niet allemaal zelfstandig ondernemers te worden of van baan te veranderen om meer voldoening in onze werkzaamheden te vinden. Meestal gaat jobcrafting over de manier waarop het huidige werk anders kan worden gedaan. In jobcrafting zit ook altijd een relationele component. Als zelfstandig ondernemer kan je de mensen, met wie je samenwerkt of waar je voor werkt, min of meer uitkiezen. Je bent meer tevreden als je collega’s hebt met wie het prettig is om mee samen te werken. Collega’s, die kwaliteit en waarde toevoegen en respectvol met je omgaan, zijn een belangrijke bron van steun en leiden tot welbevinden.

Je kan ook collega’s of leidinggevenden hebben die meer een uitdaging voor je zijn en waar je het gevoel van hebt dat je er veel tijd en energie aan verliest.

Aan bevlogenheid zit namelijk ook een schaduwkant. Als bevlogen mensen, die veel waarde toevoegen, niet worden gewaardeerd is er het gevaar van burn-out. Burn-out is de meest voorkomende beroepsziekte! Burn-out heeft een belangrijk relationeel aspect. De verhouding tussen geven en nemen is niet in balans. Je hebt dan veel aan coaching op relationele aspecten. Vragen die belangrijk zijn: Waar verlies je energie van? Waar wordt je moe van? En van wie of wat loopt je batterij leeg? Als je dat weet dan kan je kijken hoe je het anders kan aanpakken. Een geslaagd jobcrafting-traject voegt altijd meer waarde toe aan het grotere geheel.

Voor werkgevers en organisaties kan het zinvol zijn om jobcrafting te overwegen binnen teams. Werkzaamheden en taken kunnen opnieuw worden verdeeld. Niet benutte en niet-erkende competenties en kwaliteiten kunnen worden ontdekt en ingezet. Dit leidt tot meer bevlogenheid en betere werkrelaties. Het kan ook mogelijk zijn om werkzaamheden opnieuw te herkaderen, zodat er een functie wordt gecreëerd voor een arbeidsgehandicapte. Werkgevers en organisaties kunnen dan voldoen aan de wet participatie arbeidsgehandicapten. Tevens is er subsidie beschikbaar voor het vergroten van bevlogenheid en vitaliteit en voor het verbreden van competenties binnen organisaties.

Behoefte aan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek (30 minuten) ? Neem dan gerust contact op 06-48385181 of www.anitasmeding.nl

 

 

 

Anita
Anita
Ik werk als zelfstandig gevestigde psycholoog en ben erkend docent toegepaste psychologie en organisatiepsychologie. Mijn doel is om te inspireren voor een betere wereld. Ik doe dit door bewustmaking en het werken aan positieve veranderingen middels coaching, training en consultancy.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *