Bewust Kapitalisme, zingeving en stakeholders
19 juni 2014
Verzuimbegeleiding, tips voor omgaan met frequent verzuim
8 augustus 2015
Show all

Samenwerken of zakelijk partnerschap

Vele zelfstandige ondernemers verlangen naar samenwerking in de vorm van een partnerschap. Het vinden van de juiste partner is niet gemakkelijk. Het lijkt aantrekkelijk om een zakenpartner te hebben, die tegenovergestelde kwaliteiten bezit als jezelf. Bijvoorbeeld: een partner te vinden met financiële kennis en die een kei is in het binnenhalen van nieuwe klanten als je zelf meer van de zachte en creatieve kant bent.

Werken als zelfstandige ondernemer vergt een behoorlijke persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je hoeft niet overal een expert in te zijn maar van de meeste zakelijke feiten in je onderneming moet je op de hoogte zijn. Het inwinnen van kennis van een expert kan je dan veel tijd geld en het belangrijkste ergernissen besparen.

Voor een partnerschap gelden eigenlijk dezelfde regels als in iedere andere relatie. In de kennismakingsfase kan je fantastische plannen hebben en de meest geweldige ondernemingen samen bedenken. Bij de meeste zakelijke partnerschappen blijft het bij deze fase. Op zich is hier niets mis mee want je hebt het nog steeds leuk samen en kan waarschijnlijk steun bij elkaar vinden.

Helaas gaan vele zakelijke partnerschappen mis. De volgende redenen kom ik regelmatig tegen: Er zijn onduidelijke verwachtingen. Een partner geeft veel meer of minder dan de andere. Een van de partners is nog niet klaar voor serieuze samenwerking en trekt zich terug wanneer de volgende fase aanbreekt. Een van de partners gaat voortvarend te werk en zet de andere partner voor voldongen feiten. Er zijn moeilijkheden met het verdelen van de kosten of het vinden van de juiste verdeelsleutel voor de inkomsten.

Voor het aangaan van een stevig en duurzaam partnerschap gelden de volgende regels, welke de kans op een duurzame relatie en succes aanzienlijk vergroten:

–          Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Weet wat elkaars kwaliteiten en minder sterke punten zijn. Weet de manieren waarop je elkaar kan versterken.

–          Let er op dat een zakelijke relatie gelijkwaardig voelt en dat het geen mentor- coach relatie is. Ongelijkwaardige relaties komen meestal tot een einde!

–          Heb eerbied voor je partner en hetgeen dat al opgebouwd is aan kennis en ervaring in het verleden.

–          Neem de tijd om tot een gezamenlijke missie te komen (wat wil je bereiken?), visie (hoe wil je het gaan bereiken?) en kernwaarden (welke waarden zijn daarbij belangrijk?). Maak een ondernemersplan en stel dat gezamenlijk regelmatig bij.

–          Maak stevige zakelijke afspraken en stel een maatschapcontract , VOF of coöperatief op. Het is gemakkelijker om dit te doen als je nog op goede voet met elkaar staat dan dat er achteraf via een advocaat je recht moet worden gehaald.

–          Blijf eerlijk naar elkaar als het proces of de samenwerking niet zo gaat als je zou willen. Neem desnoods een coach in de hand om jullie te helpen communiceren van mens tot mens.

–          Vier successen en heb plezier samen.

Anita
Anita
Ik werk als zelfstandig gevestigde psycholoog en ben erkend docent toegepaste psychologie en organisatiepsychologie. Mijn doel is om te inspireren voor een betere wereld. Ik doe dit door bewustmaking en het werken aan positieve veranderingen middels coaching, training en consultancy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *