mogelijkheden voor vergoedingen

Assertiviteit training
4 januari 2016
Ik ben erkend als docent organisatiepsychologie en toegepaste psychologie
11 september 2019
Show all

mogelijkheden voor vergoedingen

vergoedingen voor kosten coaching

U heeft behoefte aan coaching en wilt graag precies weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Gelukkig zijn er meerdere opties om toegang te krijgen tot een coachbudget:

Optie 1: Check uw CAO

Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in uw CAO een coach- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor u of uw team gereserveerd door uw werkgever en kan na overleg met uw werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. U kunt uw CAO online vinden of bij uw HR manager opvragen.

Optie 2: Ga de mogelijkheden na bij uw HR manager

HR of personeelszaken (P&O) beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers! Heeft u nog niet om een coachbudget gevraagd? U kunt altijd alvast een gratis oriëntatie gesprek plannen met één van onze coaches. U kunt dan met de coach (tijdens het gratis oriëntatie gesprek of tijdens een coachgesprek als u al bent begonnen met uw traject) uitdenken hoe u uw coachbudget met uw HR manager kunt bespreken. De coach kan tevens een passende offerte voor de HR manager maken waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan vermeld.

Optie 3: Ga de mogelijkheden na bij uw manager of de directeur

Soms gaat niet de HR manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar uw manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kunt u gerust eerst een gratis oriëntatie gesprek plannen met een coach zodat de coach u kan helpen met een plan en een offerte voorstel die u dan daarna kan overleggen met de directeur of leidinggevende.

Optie 3: Ga de mogelijkheden na bij uw manager of de directeur

Soms gaat niet de HR manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar uw manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kunt u gerust eerst een gratis oriëntatie gesprek plannen met een coach zodat de coach u kan helpen met een plan en een offerte voorstel die u dan daarna kan overleggen met de directeur of leidinggevende.

Optie 4: Belastingaftrek voor particulieren

Kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding zijn boven een bedrag van 250 euro volledig belasting aftrekbaar, mits het traject aan een aantal voorwaarden voldoet. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Coaching kan aan dit criterium voldoen als u het inzet om beter of effectiever te presteren op uw werk of als u het inzet bij het vinden van een andere baan, zowel binnen uw huidige werkgever als daarbuiten.

Misschien wilt u voor de zekerheid met uw een belastingadviseur checken hoe u van deze regeling gebruik kunt maken. Wilt u gebruik maken van deze regeling? Geeft dit dan aan mij door en ik zorg voor een duidelijke omschrijving van het traject op uw factuur..

De exacte voorwaarden van deze regeling vindt u op de site van de belastingdienst.

Optie 5: Belastingaftrek voor ondernemers

Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.

Optie 6: Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht u een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en een coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan, dan is de kans zeer groot dat uw volledige coachtraject vergoed wordt. Ook dit kunt u het beste vooraf informeren bij uw verzekering.

Optie 7: Particulier tarief

Voor particulieren is er de mogelijkheid om coachgesprekken te voeren voor het particuliere tarief van 99,- incl. BTW indien u geen zakelijk coachbudget krijgt of als het budget reeds overschreden is. Als dit het geval is kunt u gebruik maken van de belastingaftrek regeling van optie 4.

 

Anita
Anita
Ik werk als zelfstandig gevestigde psycholoog en ben erkend docent toegepaste psychologie en organisatiepsychologie. Mijn doel is om te inspireren voor een betere wereld. Ik doe dit door bewustmaking en het werken aan positieve veranderingen middels coaching, training en consultancy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *