Anita Smeding @ Occupy College 2012
31 maart 2012
Show all

competentie ontwikkeling

Hoe lang duurt het voordat je een vaardigheid echt helemaal onder de knie hebt? In de toekomst zal het vervullen van vacatures gaan aan de hand van competenties vermelde Randstad. Elke complexe vaardigheid en talent vergt toewijding om dit verder te ontwikkelen. Na enkele malen tennis te hebben gespeeld dan weet je de spelregels maar ben je dan competent?

Ben je na een jaar werkervaring een expert? Ben je na het volgen van een coach opleiding een goede coach? Het ontwikkelen van talent vergt het jaren van investering en training. Voor psychologen is het gebruikelijk om intervisie te volgen en regelmatig te reflecteren op het eigen gedrag en de gevolgen daarvan op de cliënt. Deze grondhouding zou voor alle personen in functies waar ze anderen moeten beïnvloeden een groot goed zijn. Je kan leidinggevende competenties hebben maar dat zegt nog niets over hoe de mensen ‘onder je’ zich verder ontwikkelen.

Competenties zijn niet eenvoudig te meten. Het gevaar van competentiegericht denken ligt hem in het niveau van meesterschap. Een novice of een master is een wereld van verschil in kennis en vaardigheden. Talent ontwikkeling vergt jarenlange toewijding en investering. In het onderwijs komt het helaas vaak voor dat leerlingen op te lage competenties worden ingeschaald zodat die competenties dan worden behaald. In plaats van dat competenties een middel zijn om de ontwikkeling te bevorderen wordt het behalen de competenties een doel op zich. Het gevaar is dat competenties een soort afvinklijstjes worden. Dit is niets zeggend over het bereikte niveau of in hoeverre de competenties echt zijn eigen gemaakt of dat het meer op cognitief niveau is gebleven.

Er is een verschil tussen weten en kunnen en tussen het opstellen van het beleid en het succesvol implementeren. Voor echt competentie gericht onderwijs zijn goede leermeesters nodig welke een liefde voor het vak kunnen overbrengen en leerlingen inspireren zich verder te blijven ontwikkelen.

 

Anita
Anita
Ik werk als zelfstandig gevestigde psycholoog en ben erkend docent toegepaste psychologie en organisatiepsychologie. Mijn doel is om te inspireren voor een betere wereld. Ik doe dit door bewustmaking en het werken aan positieve veranderingen middels coaching, training en consultancy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *